Projekt Solhöjden

Projekt Solhöjden är en förstudie om att eventuellt installera solpaneler på taken och laddstolpar på parkeringsplatser samt möjligheterna till individuell mätning av tappvarmvatten i vår bostadsrättsförening. Vi har nu ett lite bredare underlag och kommer att presentera detta på ett medlemsmöte den 12 april 2022.

Informationsmöte 12 april 2022

Vi genomför medlemsmöte för alla boende den 12 april kl. 18.30 i Tant Gröns Matsal, det röda trähuset vid parkeringen. Vi bjuder på fika och därför vill vi gärna veta hur många som kommer och anmälan om deltagande görs enklast på e-post: solhojdenblaport@gmail.com Efter medlemsmötet förfinar vi underlaget utifrån era frågor och synpunkter. Det kan ju vara så att vi missat något under förstudien. Därefter följer årsstämma, preliminärt 24/5, där omröstning och beslut sker huruvida vi ska genomföra projektet.

Nuläget

Arbetet under den senare tiden har varit inriktat på att få in slutofferter, avtalsförslag med nätleverantörer och nätägare och diskussioner med bank och ekonomisk förvaltning om finansiering. Solpaneler skall exempelvis inte bara monteras och även kopplas in elnäten för leverans av producerad el och därför måste bl.a. avtal, skattefrågor, försäkringsfrågor, finansiering, bedömd lönsamhet och en rad andra mindre sidofrågor lösas. Ett microavtal som ”elproducent” måste även upprättas med ett elbolag. Vi fortsätter att föra dialog med de olika aktörerna av vilka en del också besökt oss. Då vi presenterat underlaget för banken och ekonomisk förvaltare visar det sig att föreningen har god ekonomi och en god kreditvärdighet och bedöms väl klara av investeringen. Investeringarna ligger också helt i linje med övergång till ett mindre beroende av fossila bränslen och ett mer hållbart samhälle. Då förhandlingar ännu pågår med olika aktörer kan vi tyvärr inte redovisa ett detaljerat underlag idag men detta kommer att finnas till hands vid mötet den 12 april.

Solpanel och laddstolpar

Installation av solpanelerna och laddstolparna kan sägas hänga ihop och de senare utgör endast ca 8 % av investeringskostnaden. Den producerade elen används för gemensamma utrymmen, laddstolpar och de olika lägenheterna. För att kunna driftsätta och driva systemet krävs en individuell mätning och debitering (IMD) av respektive lägenhet, i likhet med idag, men då till en gemensam elleverantör. Rent praktiskt är det så att vi säljer el ut i nätet och sedan köper in den för samma pris. Arbetshypotesen för de projekterade tre laddstolparna, med sex uttag, är att föreningen står för installation och drift m.m. och en månatlig avgift baserad på installationskostnaden betalas i likhet med övriga p-platser. Kostnad för laddningen betalas av den enskilde via en app. Bostadsrättföreningar (brf) är missgynnade i skattesynpunkt gentemot villaägare och företag då brf inte deklarerar och betalar skatt och därför inte kan dra fördel av olika skattereduktioner. Statligt bidrag utgår för laddstolpar men bidrag för solpaneler är sedan en tid tillbaka borttaget då medlen är förbrukade.

Ekonomi

Avsikten med installationerna är dels ett ansvarstagande för framtiden genom att producera solbaserad el och minska den fossila elproduktionen. Det är även en anpassning till den allt större elbilsflottan och till ett mer hållbart samhälle. Genom att producera egen el minskas driftkostnaderna. Även de fasta elkostnaderna förväntas minska. Detta kompenserar en höjning av avgiften för att finansiera installationen. Detta gynnar på sikt alla boende. Det höjer attraktionskraften, värdet på fastigheten och på våra lägenheter. Mer detaljerad information får du på informationsmötet.

Välkommen den 12 april 2022

Välkommen till informationsmötet den 12 april. Det är ju ni som medlemmar som tillsammans slutligen, genom den senare omröstning, fattar beslutet om investeringen. Varje frågeställning, stor som liten, är viktig och likaså din åsikt.

Medlemsinformation den 11 mars 2022. Klicka här >>>

Medlemsinformation den 11 oktober2021.  Klicka här >>>

Informationsmöte den 12 april kl. 1830 i Matsalen Tant Grön. (Röda träbyggnaden vid parkeringen.

Här kan du få lite mer sammanfattande informaion:

Läs om Solpaneler Klicka här >>>

Läs om Laddstolpar Klicka här >>>

Läs om Individuell Mätning IMD Klicka här >>>

Länkar där du kan få mer och fylligare information:

Boverket
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningspl…

Malmö Universitet.
https://mau.diva-portal.org/smash/get/diva2:1577056/FULLTEXT02.pdf

Naturskyddsföreningen.
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/solenergin-flodar-men-var-…

Vattenfall.
https://www.vattenfall.se/solceller/

Energimyndigheten.
http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/

Affärsverken Karlskrona kommun.
https://www.affarsverken.se/solenergi/solcellspaket/

Trafikanalys
https://www.trafa.se/

Tappvarmvatten och IMD
https://www.bebostad.se/media/4420/rapport-tappvarmvatten-och-imd_2020-11-12.pdf